Thursday, November 27, 2014

Lawatan Ke Restoran

            Pada 20 November yang lalu, saya bersama seorang rakan saya bernama Crispin telah melawat ke sebuah restoran terkemuka di Kota Padawan, iaitu Singapore Chicken Rice atau SCR, yang terletak di Giant Supermarket, Cawangan Batu 10, Jalan Kuching Serian.

            Kami bertolak dari kampung pada jam 10.00 pagi dan sampai di lokasi jam 10.30 pagi. Pada waktu itu, ramai yang berkunjung ke SCR untuk makan tengah hari, termasuk kami berdua.
Banyak resipi istimewa yang terdapat di SCR, namun rata-rata pengunjung menggemari menu pilihan saya iaitu Laksa Sarawak. Saya memilih menu ini memandangkan menu ini merupakan salah satu menu yang paling laris dijual di restoran yang dipilih.

             Menurut pengurus restoran tersebut yang dikenali sebagai Ahmad Ramli, salah satu menu yang paling awal habis adalah Laksa Sarawak, selain Nasi Ayam. Menu ini bukan sahaja digemari oleh pengunjung dari luar, namun penduduk tempatan sendiri turut menggemarinya. Ramuan yang pelbagai dengan variasi yang menarik mampu membuat pengunjung ternanti-nanti peluang untuk mengunjungi restoran ini.

            Setelah puas menjamu selera dan mengambil gambar, kami pun beredar dari situ, dan berangkat pulang ke kampung semula. Dengan resipi yang enak dan pelbagai, kami berhasrat untuk berkunjung semula ke restoran yang telah dilawati. Kami tiba di kampung jam 1.30 petang.

Pintu Masuk Restoran SCR

Menu Pilihan (Laksa Sarawak)

Senarai Bahan:

a.)
    Pes Laksa

b.)
    Sambal Laksa

c.)
    Udang

d.)
    Ayam

e.)
    Bihun

f.)
    Limau

g.)
    Tauge

h.)
    Telur Dadar

i.)
    Daun Ketumbar

Cara - Cara:

a.) Rebus dada ayam dalam periuk sehingga masak dan empuk. Angkat dan carikkan.

b.)  Dalam air rebusan yang sama masukkan udang seketika. Angkat dan toskan. 


c.)  Air rebusan jgn buang, terus masukkan pes laksa sarawak ke dalamnya. 


d.)  Celukan Bihun dan Taugeh


e.)  Goreng dadar telur. Kemudian gulung dan hiris nipis-nipis. 


f.)  Tumis sambal laksa. Tambahkan garam, gula dan perahan limau dan lemon. 


Cara Menghidang:

1. Ambil sedkikit bihun. Letak tauge, ayam yang telah dicarik, telur dadar yang telah dipotong, udang, daun ketumbar/pudina & sambal belacan. Sendukkan kuah laksa sarawak yang masih panas. Perah limau. Sedia untuk dimakan ketika panas-panas.

Bersama ibu tersayang



No comments:

Post a Comment